Spremljajte naše nasvete

Za hrano je strošek energije za vsako gospodinjstvo verjetno po velikosti drugi največji. Ker velja, da največ privarčujemo tam, kjer največ zapravimo, je razumljivo, da moramo stroškom za energijo posvetiti posebno pozornost. 

Iz tega razloga smo se odločili, da z energetskimi nasveti pri zmanjšanju stroškov nekaj skušamo prispevati tudi na spletnih straneh KS Slovenski Javornik – Koroška Bela.

Sponzorji energetskih nasvetov:

Ecop Agent d.o.o.
Plinstal d.d.
Eltec-Petrol d.o.o.
TA-Regulator d.o.o.
Dom-Gradnje, Šaban Kusur s.p.
Fasaderstvo Beso, d.o.o.
Dominvest d.o.o.

Energetski nasveti

14

O ogrevanju je tekla beseda že na prvih straneh, ko smo opisovali tri osnovne nasvete in nasvete že razdelili med poceni in drage.

Pri ukrepih, ki nas ne stanejo nič je na prvem mestu gotovo znižanje temperature v prostoru, ni pa nepomembno tudi to, kdaj začnemo (oktober, november) in kdaj nehamo z ogrevanjem (april, maj). Velja, kakšna jopica več ali pri začetku in koncu namesto obratovanja celotne centralne kurjave le lokalno dogrevanje, so koraki k zmanjševanju stroškov ogrevanja.

Prezračevanje in izguba skozi okna predstavljata 51% izgub v hiši. Tu je takoj ukrep, ki ne stane, to je pravilno zračenje prostorov. Ne imejte stalno odprtih oken (ventus), pač pa za 5 minut popolnoma odprite okna, da se zrak v prostoru popolnoma zamenja. To naredite po potrebi. S tem ne ohladite sten in pohištva in izguba toplote ob čistem zraku je najmanjša.

Poceni ukrep je tudi tesnenje špranj pri oknih in vratih, ki pa vas že opozarjajo na menjavo stavbnega pohištva, t.j. menjavo oken in vrat z novimi, ki imajo boljše toplotne lastnosti, kar bistveno pripomore k prihranku toplote. Kakšna okna, vrata izbrati, vam bodo svetovali v pisarnah Ensvet ali se pri proizvajalcih pozanimajte sami.

Priporočljiv ukrep, ki ni drag, je namestitev posebnih izolacijskih plošč za radiatorje. Stena za radiatorjem se zelo segreje in zaradi visoke temperaturne razlike (znotraj – zunaj) je tam prestop še posebno intenziven.

Kot vidimo smo se 50% izgub lotili s poceni ukrepi, če pa se odločimo za celovito in popolno sanacijo tega segmenta pa poleg menjave oken in vrat ostane še prisilnoa prezračevanje prostorov z menjavo zraka, kjer porabimo tudi njegovo toploto (rekuperacija). Ta ukrep bo vašo hišo že uvrstil med nizkoenergijske objekte, kar pa morate izvesti s pomočjo projektantov in pripravljeno finančno konstrukcijo (lastna sredstva, subvencije, krediti) saj poseg ni poceni.

  Možnosti: Pošlji | Preglej | Komentarji (0) RSS comment feed

Komentarji

Trenutno ni komentarjev. Bodite prvi !

Pošlji komentar

Samo registrirani uporabniki lahko oddajo sporočilo.
Copyright © 2021 KS Sl.Javornik-Kor.Bela / Matičk webdesign
Greytness by Adammer